petak, travnja 29

Glasnogovornik Blackfish iznio detaljan izvještaj

Stovano pucanstvo, proslo je 10 dana od izbora novog saziva vijeca. U vijecnici se o dosta toga raspravljalo, medjutim, ima se dojam da se nista ne dovrsava.
No, krenimo redom.
Knez je zapoceo agresivno svoj mandat, trazeci od svih clanova vijeca i gradonacelnika izvjestaj. Usprkos nekim nedorecenostima, svi su i podnijeli izvjestaje. Knez je zatrazio i par planova, ali to je izostalo. Nakon toga je Knez pokusao nametnuti tjednu placu za zandare, no to nije dobro prihvaceno unutar vijeca. Velicanstveni vijecnik se ponudio da ce on nagradjivati rad zandara.
Nadzornica trgovine je nalozila nabavku osnovnih potrepstina - kruha, psenice i kukuruza iz gradova. Gradonacelnici su izrazili spremnost za izvrsavanje tog naloga.
Rasprava o snizenju place za drzavnike je usvojena i vec ovdje objavljena.
Raspravljalo se nasiroko o problemu kamena i kroz raspravu su se stalno provlacili blatni ljudi, te za kamenolomljenje nezainteresirani Rijecani. Stajerska ima velike kolicine kamena na raspolaganju, i prodali bi nam ga po vrlo povoljnoj cijeni. Rasprava o tome nije zavrsena. Iznesen je kroz problem kamena i prijedlog ogranicenja cijene ribe na 14 kruna. Nije donesena nikakva odluka.
Raspisan je vijecnicki referendum o skrivanju novca na odobrenja nakon sto je Riznicar pitao Kneza da li da nastavi s praksom drzanja novca na odobrenju. Dokazano je da takva praksa vise nema nikakvog smisla i donosi samo trosak, ali se ona i dalje provodi.
Slabasno se ponovo pokusava reanimirati prijedlog o smanjenju cijena rada. Da podsjetim na prijedlog Riznicara Maximilijana o smanjenju cijena rada: 0 - 15, 18 - 16, 19 - 17, obrt - 18. Nadzornik rudnika Neno1979 je iznio proracun za osnovne proizvode pri ovim cijenama rada: 0 - 15, 19 - 18, obrt - 20,5. Biskup Vede je prigovorio na nepreciznosti podataka vezanih za zivotinje.
Usprkos glavnom prigovoru obavljanja posla Riznicara i Nadzornika Trgovine od strane bracnog para, njihova medjusobna odobrenja se i dalje izdaju bez navodjenja koja su dobra stavljena na odobrenje i koja su ocekivanja dobra pri vracanju odobrenja. Usprkos mogucnosti krivotvorenja odobrenja, iznosenje tih podataka se cini minimumom za kontrolu ispravnog obavljanja posla.
Nadzornica trgovine je jucer iznjela stanje riznice. Stanje glavnih proizvoda i novca:
Novac, ukljucivo odobrenje izdano Knezu: 7.742,33
Očekuje se i povrat odobrenja koja bi trebala donijeti odredjena sredstva, u iznosu do 5.000,00.
Kamen: 69 tona
Zeljezo: 443 unce
Kruh: 146 struce
Toliko o ekonomiji. U nastavku vise o politici i sigurnosti.


Jučer je dignuta vojska Dubovačka brigada pod zapovjedništvom Kapetana Matije. Nejasno je zašto ona nije dignuta u Rijeci gdje su do jučer bili regruti, već u Dubovcu. Taj premještajući potez je momentalno uzdrmao ekonomsku stabilnost Hrvatske. Da li će Matijina vojska uzdrmati još ponešto?
U goste nam dolazi grupacija Black Eaglesa (BE). Njima su zatvorene granice Albanije, Bosne, Venecije i Kraljevstva Dviju Sicilija. BE traži dozvolu za boravkom u Rijeci na par dana dok im ne stigne brod. Iz Albanije za njima stiže prijateljsko upozorenje: budite oprezni... Iz Albanije je stigla i ponuda (još za starog vijeća) o alijansi 4 zemlje - Albanije, Bosne, Hrvatske i Srbije. Bosna i Hrvatska su načelno dale zeleno svjetlo ovoj inicijativi. No, KAP Bosne u jučerašnjem izdanju napada rukovodstvo Hrvatske zbog nepriličnih izjava mentora našeg Kneza o krađi hrvatske imovine od strane Srbije i Bosne. Da li se Bosanci s pravom pitaju može li se vjerovati Hrvatima? Na upražnjeno mjesto Ambasadora za Bosnu i Srbiju stiže Carli, iskusan političar s dobrim vezama u Bosni, pa se nadamo da će mu uspjeti zadržati odnose na visokom nivou kakvi su bili za vrijeme Ambasadorovanja gospodina Jelenka. Novi Ambasadori su; Ferdo za Irsku, Hopin13 za Englesku, te Blackfish za SRING. Traži se novi ambasador za Mađarsku, te za Albaniju.
I dalje je u tijeku trakavica oko ugovora s Venecijom. Venecija nam je dužna izraditi jedan brod, kojeg smo mi dijelom već platili, no novi ugovor ne spominje tu obvezu. Zanimljiva vijest je stigla iz Njemačke - 6 njemačkih provincija je zabranilo ONEu ulazak na svoj teritorij. Kako se radi o susjednim provincijama Štajerske, ONE ako želi negdje iz Štajerske mora kroz Hrvatsku. A dobro znamo koliko je ona njima mila i draga.
I šećer dolazi na kraju: danas je u vijeće stigla vijest: dojučerašnji vijećnik i čovjek HLa broj 2, Dioniz, odselio se u Italiju i promijenio ime. Nadamo se da neće gdje zametnuti odobrenje s oko 1.500 kruna koje ima uz sebe. A niti Vilu Velebita.

Vrbovsko, 27.4.1459.
Glasnogovornik Blackfish

Nema komentara:

Objavi komentar